193 poze   97605 vizite

RETETE CULINARE - POFTA BUNA - PRELUATE

Carne albă sau carne roşie? Unii preferă carnea de pasăre, alţii pe cea de vită, iar alţii exclud carnea definitiv din dieta lor. Totuşi, care-i cea mai bună alegere? Potrivit nutriţioniştilor, carnea albă – de pui, de curcan, de peşte – conţine mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decît cea de porc sau de vită. Pe de altă parte, în carnea slabă de vită se găseşte un acid cu proprietăţi deosebite – acidul linoleic conjugat, care are rol în arderea grăsimilor şi prevenirea obezităţii. Dezavantajele apar în cazul consumului excesiv, fie că ne referim la carnea albă, fie la cea roşie.

Pui, curcan
Principalul atu al cărnii de pasăre îl reprezintă proteinele. 100 g piept de curcan conţin 25 g proteine, aceeaşi cantitate de piept de pui – 20 g. Proteinele sînt esenţiale în dietă la orice vîrstă, deoarece intră în componenţa musculaturii şi menţin imunitatea. Carnea de pasăre se remarcă de asemenea prin conţinutul de fier, zinc, magneziu, vitamina B12. "Fierul se asimilează mai bine din carne sau ficat decît din alimentele de origine vegetală. În ceea ce priveşte vitamina B12, aceasta se găseşte doar în produsele de origine animală. De aceea, eliminarea cărnii din dietă este la originea carenţei de vitamina B12, aşa-numita anemie pernicioasă. Simptomele anemiei pernicioase sînt tahicardia, ameţelile, tulburările sistemului nervos", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Carnea de pasăre mai are un avantaj: conţine mai puţine grăsimi decît cea roşie. Pentru a ne convinge, specialistul nostru ne propune o comparaţie între carnea de curcan şi cea de porc. 100 g piept de curcan fără piele conţin 110 calorii, 70 mg colesterol, 40 mg sodiu, 0,5 g grăsimi, 25 g proteine. Ce se întîmplă cu carnea de porc? Aceasta conţine 250 de calorii/100 g, 90 mg colesterol, 60 mg sodiu, 18 g grăsimi, 20 g proteine. Mai mult, carnea de curcan este mult mai uşor de digerat decît cea de porc.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să înlăturăm pielea atunci cînd pregătim puiul sau curcanul. Pielea conţine cea mai mare cantitate de colesterol. Prin înlăturarea pielii reducem nu numai conţinutul de grăsimi şi colesterol, ci şi valoarea calorică a cărnii. 100 g piept de curcan fără piele furnizează 110 calorii, aceeaşi cantitate de piept cu piele – 179 de calorii. 100 g piept de pui fără piele are 140 de calorii, pieptul cu piele ajunge la 170 de calorii.

Peşte
Tot carne albă este şi peştele. Carnea de peşte este mai uşor de digerat decît alte feluri de carne. Dar depinde şi de modul cum o preparăm. Dacă vrem să mîncăm peşte prăjit, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să folosim uleiul de măsline, de palmier sau de rapiţă – uleiuri rezistente la prăjire, şi în nici un caz uleiuri care conţin cantităţi mari de acizi graşi polinesaturaţi, uleiuri hidrogenate sau parţial hidrogenate (margarină). Cel mai bun este peştele fiert sau la grătar.

Vită, porc, miel, iepure
Carnea roşie – de vită, de porc, de miel – este bogată în grăsimi saturate şi săracă în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate. "Recent, în carnea de vită a fost descoperită şi o grăsime bună – acidul linoleic conjugat (CLA). Acesta are un rol important în arderea grăsimilor şi împiedicarea depunerii acestora pe abdomen sau coapse – zone cu risc de obezitate. Pentru a evita pericolul colesterolului trebuie să alegem carnea slabă", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Ce înseamnă carne slabă? Pentru a fi numită slabă, carnea de vită trebuie să conţină 5% grăsimi, carnea de miel – 9%-10%, de iepure – 5%-6%, viţel – 3%. Doar carnea fără grăsimi are puţine calorii: vită slabă – 123 de calorii, miel slab – 160, porc slab – 125, iepure – 135, viţel – 110.
Carnea roşie este o sursă bună de proteine (20 g/100 g). Cu o garnitură de legume, friptura de carne roşie furnizează organismului vitamina D, vitamina B12, crom, cupru, seleniu, zinc, fier. Carnea se remarcă prin conţinutul de fier uşor asimilabil: în 100 g carne de vită se găsesc 2 mg fier, în aceeaşi cantitate de ficat de vită – 8 mg fier. Datorită conţinutului de fier, nutriţioniştii recomandă carnea de vită pentru a preveni anemia.
Consumul excesiv de carne roşie este condamnat de nutriţionişti. Excesul de carne este asociat cu eliberarea mai multor toxine în organism, cauză a unor boli cum ar fi guta, cancerul de colon. De asemenea, un experiment efectuat la Centrul de studiu al cancerului din Hawaii a stabilit o legătură directă între cancerul de pancreas şi consumul ridicat de carne roşie. Vinovată însă nu este carnea roşie în sine, ci modul de preparare. Substanţele cancerigene produse în timpul prăjirii suprasolicită pancreasul.

Carnea de iepure

Devine din ce in ce mai cautata din cauza faptului ca este o delicatesa care nu contine colesterol, nu are grasimi si in plus beneficiaza de proprietati curative pentru bolnavii de cancer. Carnea de iepure are un grad inalt de digestibilitate ea fiind bogata in aminoacizi esentiali.
La controlul chimic, continutul maxim de azot usor hidrolizabil nu trebuie sa depaseasca 32 mg la 100 de grame de carne.La examenul bacteriologic se admit maxim 3 - 4 coci / mm / camp microscopic.
Daca comparam carnea de iepure cu cea provenita de la alte animale domestice, aceasta se afla la loc de frunte. Se observa ca aceasta contine 40,15% substanta nutritiva fata de 32,62% cât contine carnea de gaina, 27,11% fata de carnea de porc, 24,61% fata de carnea de vitel si 24,20% fata de carnea de vaca. In plus, carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Eaeste dietiteca, sanatoasa, are un conţinut foarte mic de colesterol fiind recomandată de foarte mulţi medici nutriţionişti si este foarte solicitata pe piata externa.


1 Nivelul colesterolului de carne la iepure este mult mai mic decat la pui, curcan, vita, porc.
2 Iepurele are un procentaj mai mic de grasime decat gaina, curcanul, carnea de vita si carnea de porc
3 Acizii grasi nesaturati reprezinta 63% din totalul acizilor grasi .
4 Iepurele este bogat in proteine %.
5 Biroul de economie a casei, relatii cu statul SUA departamentul de agricultura a facut un test extensiv si a constatat ca produsul carne de iepuri domestic este cea mai hranitoare
6 Carnea de iepure este ideala pentru diete speciale, pentru bolile de inima, pentru dietele specifice varstnicilor, dieta cu sodiu putin, dieta pentru slabire,etc. (Rabbit production Cheek Patton Templeton).
7. Iepurele are 795 calorii. Puiul 810, Curcanul 1190, mielul 1420, vita 1440, Porcul 2050 calorii
8. Iepurii vor produce 3 kg de carne pentru aceasi cantitate de mancare si apa in timp ce o vaca va produce 0,5 kg de carne pentru aceasi cantitate de hrana si apa, sporul de crestere al iepurelui este deci de 4 ori mai mare.
9 Iepurii sunt cele mai crescute animale de pe pamant si au o carne sanatoasa.
10 In timp ce populatia lumii creste va fi mai putin pamant pentru a cultiva mancare.In aceste conditii, creterea iepurelui devine esentiala.
11 Franta este cea mai mare tara producatoare si consumatoare de carne de iepure iar in Ungaria sunt peste 10.000 de crescatori care produc iepuri pentru export in Italia.
12 Cresterea iepurilor are sansele sa devina o ocupatie deosebit de profitaibla cat de curand, deoarece carnea de iepure este ferita pana in acest moment de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata in mod curent (vaca, porcul). In plus, carnea de iepure este usoara, fara grasimi, alba, sanatoasa si fara colesterol, savuroasa si deosebita de toate celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Intra in recomandarile tuturor nutritionistilor din lume

- Carnea de iepure este des utilizata pentru protejarea sanatatii oamenilor fiind introdusa adesea in dietele speciale, cum ar fi cele pentru pacientii cu boli de inima, varste inaintate, scaderea in greutate, in dietele scazute in sodiu, si altele.
- Carnea de iepure este dietetică, cu calităţi gustative deosebite, fiind recomandată şi în hrana bolnavilor, copiilor şi bătrânilor. De asemenea, poate fi folosită şi la fabricarea mezelurilor de calitate superioară. Prin fierbere, prăjire sau la grătar rămâne cu un gust excelent de culoare albă, spre deosebire de cea provenită de la iepurele de câmp, care este roşie. Randamentul la iepurii de casă este foarte ridicat, ajungând până la 65%.
- O iepuroaica care cantareste 7 - 8 kg poate produce intr-un an, prin toti urmasii sai, o cantitate de aproximativ 320 kg de carne.Asta inseamna cu mult mai multa carne decat produce o vaca sau un porc. Si sa nu uitam ca pentru a creste o vaca sunt necesare doua hectare de pasune.Iepurii sunt cele mai productive animale domestice.
- Carnea iepurilor de casă face parte din categoria produselor dietologice. Organismul omului asimilează din carnea de iepure de casă 90% de proteine, pe cînd de vită – numai 62%;
Un kilogram de carne de iepure are doar 1.600 de calorii (spre deosebire de cea de pui - 1.800 cal/kg , vitel - 1.820 , curcan – 2.500 , miel - 3.100 , vita – 3.200 , porc – 4.400.
Carnea de iepure contine 22,0 % protide, 1,0 % lipide, zero glucide si 98 – 100 calorii la 100 gr carne.
- Cresterea iepurilor de casa este foarte bine dezvoltata in Europa, unde se realizeaza, de altfel, 85% din productia mondiala. Cei mai mari producatori de carne de iepure sunt Rusia, Ucraina, Franta si Spania.
- In Romania, in mod paradoxal, desi pentru moment nu se da o prea mare atentie cresterii iepurelui de casa, costul carnii sale este destul de ridicat ( 200-300 de mii lei / kg ), iar in restaurantele de lux este socotita o delicatesa.
Carnea de iepure - productie chinezeasca in expansiune

China intentioneaza totodata sa devina lider mondial in alt domeniu- al cresterii industriale a carnii de iepure pentru consum. Din ce in ce mai multi producatori de carne de iepure intra pe piata, iar produsele lor ajung tot mai frecvent in supermarket-uri europene, inclusiv cele din Romania.
Iepurii uriaşi, soluţia pentru foamea spaniolilor
Spaniolii au lansat un program guvernamental care urmăreşte reintroducerea pe piaţa a cărnii de iepure, notează The Telegraph. Potrivit estimărilor, carnea de iepure va ajunge din nou pe rafturile supermarketurilor în următorii trei ani. Iepurele este văzut drept o alternativă sănătoasă si ieftină la carnea rosie.

Institutul pentru Cercetări Agricole din Valencia a pregătit un program special de hrănire şi reproducere a iepurelui Valenciano, renumit pentru dimensiunile sale. Rasa va fi încrucişată cu iepurele domestic spaniol.

Este preconizat ca iepurele gigant, care poate să ajungă până la dimensiunea unui miel, va fi primit pe piaţa spaniolă ca o alternativă sănătoasă şi ieftină la carnea roşie. Aceasta va ajunge pe rafturile supermarketurilor în următorii trei ani.

Iepurii din rasa menţionată pot produce până la şapte kilograme de carne. Principala problemă este însă sporirea numărului de exemplare, deoarece doar câţiva "urecheaţi" Valenciano mai trăiesc acum, în două regiuni izolate din Spania.

Lâna de iepure (rasele Angora si Vulpe) reprezinta o importanta materie prima pentru industria textila. Aceasta lâna este de câteva ori mai calduroasa decât cea de oaie, motiv pentru care este foarte cautata. "Se poate afirma cu responsabilitate ca, in cele mai bune conditii, o crescatorie de animale poate aduce profit incepând din al doilea an, daca acesta s-a infiintat pe baza unor studii de piata privind necesitatea acesteia (asigurarea desfacerii) si a unor studii de fezabilitate privind amplasamentul (infrastructura, forta de munca etc.)", spune dr. Miklos Botha.

AVANTAJE. O friptură din carne slabă de vită (120 g) furnizează 16% din necesarul zilnic de fier la femei şi 20% din necesarul de fier pentru bărbaţi. Carnea de vită furnizează de asemenea o doză semnificativă de vitamina D, care împiedică apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi. În cazul copiilor, 100 g carne de vită slabă asigură în jur de 20% din necesarul zilnic de vitamina D.

ASOCIERI. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia să nu mîncăm carne cu garnitură de cartofi prăjiţi sau piure. Această asociere provoacă probleme digestive. Carnea se digeră în 15-20 de ore, în vreme ce carbohidraţii din cartofi în cîteva ore. Din acest motiv apar balonări şi procese de fermentaţie. Potrivit nutriţioniştilor, o garnitură potrivită pentru friptură este orezul. Dintre toate produsele care conţin amidon, orezul se digeră cel mai rapid şi nu produce fermentaţie. "Legumele fierte natur – morcovi, sparanghel, mazăre – sînt şi ele o garnitură potrivită pentru friptură", arată specialistul nostru.

Valoarea energetică:
Alimentul (100 g) Calorii
Piept curcan fără piele 110
Piept curcan cu piele 179
Pulpă curcan fără piele 140
Pulpă curcan cu piele 180
Piept pui fără piele 140
Piept pui cu piele 177
Pulpă pui fără piele 109
Pulpă pui cu piele 153
Carne slabă de vită 123
Carne grasă de vită 277
Carne slabă de miel 160
Carne grasă de miel 260
Carne slabă de porc 125
Carne grasă de porc 340
Carne de iepure 135
Carne de viţel 110


Ştiaţi că
Preparatele din carne au un conţinut mai mare de grăsimi decît carnea proaspătă. Astfel, 100 g şuncă conţin 90 mg colesterol şi 22% grăsimi, 100 g salam – 100 mg colesterol şi 35% grăsimi.
Cea mai bună este carnea pregătită la grătar sau fiartă, în nici un caz prăjită. Prin prăjire, în carne apar compuşi toxici.
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm carne de două-trei ori pe săptămînă, astfel încît raţia săptămînală să nu depăşească 500 g. Excesul de carne provoacă hiperaciditate.
Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne roşie, deoarece aceasta nu conţine fibre alimentare, care protejează colonul şi uşurează digestia.


Iepurele din bucatarie



Iepurele, se pune la bait inainte de preparare cu aprox 24 de ore. Se poate folosi cu acelasi succes si iepure de casa, dar pe acesta nu-l mai punem la bait.
Baitul trebuie sa contina:o ceapa taiata in patru, un pahar otet, un pahar vin rosu, 4-5 foi de dafin, piper
boabe, preferential 3-4 catei usturoi, apoi se completeaza cu apa astfel incat iepurele sa fie acoperit complet.

Carnati de iepure:

Se curate carnea de pe oasele iepurelui. Se adauga grasime de porc aproximativ 1/3 din cantitatea de carne de iepure, si se dau prin masina de tocat carne. Se pune usturoi , piper, sare si condimente pentru carnati dupa gust. Se umplu matele, si se servesc cat mai proaspeti cu putinta, sau afumati.

Pateu de iepure:

Organele de la iepure, putina carne si grasime de porc(1/4 din cantitatea de carne+organe de iepure) se pun la fiert cu foi de dafin, sare, o ceapa taiata in patru. Cand carnea e fiarta se dau prin masina de tocat carne de trei ori, se adauga piper macinat, unt sau margarina (aprox 50 g. pentru organele unui iepure) si se potriveste de sare. Toate acestea se amesteca pana devin o pasta omogena, apoi se da pateul la rece.


Iepure cu vin alb si rosmarin

Se foloseste de preferinta iepure impuscat cu carabina ,nu cu alice pt a feri dintii de incidente iar carnea sa nu fie f.afectata prea mult.
Iepurele nu se fragezeste in baitz ci se taie bucati cam de 4 cm grosime,se pune intr-o oala smaltuita cu ulei de masline si vin alb,in parti egale astfel incat bucatile sa fie acoperite cam 1/2.Se pun 10 catei de usturoi si rosmarin.Marele secret este ca se pune la cuptor la foc cat mai mic timp de 4-5 ore pana ce sosul a scazut si carnea se desprinde f.usor.Se strecoara sosul de rosmarin.Se serveste cu piure proaspat de cartofi in care se poate adauga si un pastarnac fiert si facut pasta...



Iepure la ceaun

Este o reteta specific vanatoareasca, prezentarea nu este prea eleganta, dar gustul...
Dupa ce a fost portionat si tinut la bait, iepurele se pune intr-un ceaun in care s-a pus la incins aproximativ 250 ml ulei. Se caleste putin iepurele, numai pana cand isi schimba culoarea, apoi se adauga 1/2 pahar vin rosu, 2-3 foi de dafin, piper, cimbru,sare si se completeaza cu apa imediat pana cand iepurele este perfect acoperit.Se acopera cu un capac si se fierbe inabusit pana cand carnea este bine fiarta. Daca a scazut apa de tot si inca nu e gata, se completeaza din nou cu apa,cat credem ca este necesar ca sa fiarba carnea, astfel incat sa ramana zeama cat sos vrem sa facem.Cand carnea este gata, se adauga 2-3 linguri bulion, in functie de lichidul ramas, se mai fierbe aproximativ 5 minute, apoi se opreste focul si se adauga usturoi pisat dupa gust ( eu pun o capatana de usturoi), si friptura poate fi
servita. Repet, este o friptura cu sos, deci nu este pentru mese festive, e reteta vanatoreasca.


Iepure umplut cu mana.


Se impusca iepurele, se jupoaie, se spala bine si se pune pe masa. Se pregateste o umplutura din conopida si prune uscate afumate. Dupa ce ce se condimenteaza umplutura cu sare, piper, busuioc, coreandru, nucshoara, mazghiran, cimbru si tot ce mai este prin casa, se va amesteca bine de tot pentru omogenizare.
Se ia iepurele si se umple cu amigdale zdrobite. Toata umplutura pregatita anterior, se ia cu grija si se arunca la gunoi (deoarece nu este buna de nimic). Iepurele astfel pregatit este ornat cu ardei iute si glazurat cu o crema ce are in compozitie: shoricioaica imbunatatita cu putina stricnina.
Se va servi cald numai la "prieteni", dar numai dupa ce au fost ascunse toate telefoanele existente pentru a nu putea fi apelate serviciile de urgentza.
Se poate face comanda prealabila la Belu pentru imbrcaminte biodegradabila Euro 4.
P.S. Alegeti-va cu mare atentzie "prietenii" care vor fi serviti cu aceasta delicatesa.
Iubiti-va aproapele si nu-l faceti sa sufere mai mult decat trebuie!



Iepure cu masline si smantana

1 l vin rosu
1 lingurita rozmarin macinat
1 lingurita maghiran
2 foi dafin
20 boabe piper
coaja razuita de la o lamaie
2 marcovi taiati rondele
2 cepe taiate felii mai grosute
1 ardei iute
4 catei usturoi taiate felii
1/2 telina taiata felii

Vinul se pune la incalzit si adaugam codimentele de mai sus . Carnea se pune intr-un vas si se toarna peste vinul codimentat. Se adauga apoi si legumele de mai sus si totul se pune apoi la rece. Carnea se tine in acest bait timp de 4-5 zile, timp in care in fiecare zi carnea se intoarce.

carne de iepure
200 gr slanina afumata
1 ceapa mai mare sau 1/2 praz partea mai verde
100 ml vin sec sau demisec
200 gr masline negre
1 cutie ciuperci feliate (se pot folosi si proaspete cca. 1/2kg )
o mana de morcovi din bait taiati mai marunt
3 catei usturoi feliat
400 gr smantana
Punem slanina taiata bastonase la prajit, adaugam prazul taiat rondele si cand aceasta esta calita adaugam si carnea de iepure scoasa din bait. Se sareaza ,pipereaza si se lasa la calit carnea pana devine alba . Acum adaugam vinul si apa cat sa acopere carnea. Punem morcovii taiati si cateii de usturoi feliati . Se acopera cu un capac si lasam sa fiarba pana se inmoaie carnea . Cand apa a scazut adaugam maslinele taiate rondele si ciupercile si lasam sa fiarba mai departe cca . 10 minute punand si un pic de patrunjel verde tocat. Se toarna smantana peste si se mai lasa pe foc cat sa dea un clocot.
Se serveste cu piure de cartofi sau cu garnitura de orez



Iepure cu legume

Carne de iepure 1 kg, morcovi 200 g, pătrunjel 100 g, ţelină 150 g, ceapă 150 g, arpagic 250 g, ulei 150 g, bulion de tomate 50 g, vin 200 ml, piper, sare.



Carnea de iepure se taie bucăţi, se sărează, se prăjeşte în ulei şi se scoate pe un platou. In uleiul rămas se căleşte zarzavatul de supă tăiat rondele şi ceapa tocată mărunt. Se stinge cu bulion subţiat cu apă, se aşează carnea peste sos, se adaugă arpagicul, piperul şi sarea şi se fierbe 30 min. Se adaugă vinul şi se continuă fierberea, pană ce carnea este gata, iar sosul a scăzut suficient.


Iepure pe pat de legume

1 kg carne iepure casa
2-3 morcovi
2 radacini patrunjel verde
4-5 buc ceapa (rosie si alba)
1 ardei gras
1 gogosar
1 ardei iute
6-7 catei usturoi
2-3 frunze dafin (mai mici)
1/4 lingurita cimbru
sare, piper delikat
300 ml vin alb sec sau demisec
300 gr slanina afumata taiata cubulete
3 linguri untura

Intr-o tava(sa cratita mai adanca ce se poate pune la cuptor) punem untura . Curatam ceapa , usuroiul, morcovii, patrunjelul ardeiul si gogosarul. Ceapa o taiem felii mai groase , morcovii si patrunjelul se taie rondele ,usturoiul ardeiul gras, ardeiul iute si gogosarul le feliem.
Carnea de iepure o condimentam din abundenta cu sare si piper. Am pregatit toate , acum sa vedem ce avem de facut mai departe. In tava in care am pus in prealabil untura asezam ceapa ,morcovii, patrunjelul, usturoiul, ardeii (gras si iute) ,gogosarul apoi punem deasupra bucatile de carne condimentate si bucatelele de slanina afumata si foile de dafin. Turnam peste 300 ml vin alb sec (demisec) completam cu apa pana carnea se intrezareste ca niste insulite , se presara deasupra un pic de delikat si 1/4 de lingurita cimbru .
Totul il dam la cuptor si asteptam cu rabdare sa se prajeasca carnea . Servim cu pireu de cartofi.



Iepure cu smantana:

1
Nu este nevoie de baitz, insa e recomandat ca iepurele sa fie tinut intr-un vas cu apa rece cel putin 12 ore.
Se portioneaza, se prajeste intr-o cratitza adanca la foc iute cat sa se rumeneasca la suprafata(sa prinda o coaja pe toata suprafata) in acelasi ulei se rumenesc 2-3 cepe taiate in sferturi. Dupa ce s-au rumenit toate, se umple vasul cu apa si se lasa la fiert pana carnea devine frageda si apa a scazut(trebuie sa ramana cca 300 de ml). Se condimenteaza cu sare, piper si 2 linguritze de chimen(e obligatoriu). La sos se adauga cca 400-500 de grame de smantana de calitate in care s-a introdus o lingura de faina.
Se serveste fierbinte cu paste fainoase.
PS: Eu am facut doar cu iepure salbatic insa cred ca merge si cu cel domestic.

2

ceapa, ardei, patrunjel, piper, mincare, cartofi cu smantana, boia de ardei, boia ce ardei, carnea, galuste, dulce, ceapa de apa, piure, marinare, carne
Ingrediente: 600-700 g de carne, 100 g ceapa, 100 ml smintina, 25 g faina, 50-80 ml untdelemn, o lingurita piper, 1/2 de lingurita boia dulce de ardei, o lingurita de patrunjel taiat marunt. Ceapa taiata marunt se caleste, un minut, in untdelemn; se adauga carnea taiata in bucati de marime mijlocie si se amesteca, ca sa se prajeasca putin pe toate partile. Se pun 4-5 linguri cu zeama de la marinare sau cu apa si 1/2 de lingurita cu sare si se lasa sa fiarba acoperita, pina cind se moaie bine, adaugind cite putina zeama sau apa, ca sa nu se arda sosul. Cind este gata, faina se freaca cu circa 250 ml de apa rece, adaugata cite putin, ca sa nu se formeze cocoloase si se toarne in sos, lasindu-l sa fiarba citeva clocote, ca sa se lege. Daca sosul este prea gros, se mai dilueaza cu apa, atit cit sa cuprinda bucatile de carne. Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc, se amesteca imediat ci smintina, batuta bine cu o lingura cu apa rece, se sareaza dupa gust, se adauga patrunjelul si piperul. Pentru culoare, se incalzeste o lingura de untdelemn cu boia si se desarta in mincare. Se serveste cu piure de cartofi, cu garnitura de orez sau cu galuste, ca fel doi.



Iepure cu sos ragu

rosii, ceapa, patrunjel, piper, cimbrul, cuptor, suc rosii, cutit, suc de morcov, sucul de morcov, vin alb, vinul, alba, preparare vin, suc de telina
Ingrediente: Cca 1 kg carne, 100 mg untdelemn, morcov, patrunjel, telina si ceapa, o foaie de dafin, cite un virf de cutit piper si ienibahar, 100 ml suc de rosii, 100 ml vin alb sec, 3-4 felii de lamiie, 30 g faina, 20 g zahar, o ramura de cimbru, sare. Preparare: Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, in tot untdelemnul; se sting, apoi, cu 200 ml apa fierbinte, numai cit sa cuprinda zarzavatul.Carnea, taiata in bucati, se asaza peste zarzavat si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcind-o din cind in cind in sos.Cind scade sosul, se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece, fiind acra, intareste zarzavatul.Cind carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sirma inoxidabila sau prin alt aparat de presat.Se pun din nou in cratita, atit sosiul cit si carnea, se adauga faina frecata cu sucul de rosii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul,feliile de lamiie fara coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca 7-800 ml sos.Intr-o tigaita, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se stinge cu 2-
3 linguri de apa fierbinte, se lasa pina cind se topeste, apoi se amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust.Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca sa se ridice untdelemnul.Se serveste rece ca fel intii.In acest sos, cind este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se ridice untdelemnul; mincarea se serveste rece.

Iepure cu masline


rosii, ceapa, piper, cimbrul, cuptor, suc rosii, boabe de mustar, vinul, preparare vin, marinata, suc de ceapa, iepure cuptor, carnea, suc de ceapa preparare, boabe mustar
Ingrediente: 1 Kg de carne, 100 g ceapa, 100 ml de untdelemn, o foaie de dafin, 10 boabe de piper, 1/4 l suc de rosii, 25 g de faina, 100 ml vin, 3-4 felii de lamiie, o lingurita mustar, o ramura de cimbru, 1/4 l zeama in care a fost marinata carnea sau apa, sare. Preparare: Ceapa, rasa prin razatoarea cu gauri mici sau taiata foarte marunt, se caleste in tot untdelemnul, 2 minute, apoi se adauga carnea marinata, taiata in bucati de marime mijlocie si 4-5 linguri cu apa sau zeama de la marinare. Se frige inabusit, tot timpul cu capac, la foc mic, pe plita sau la cuptor, la foc mijlociu, circa 2 ore, sau pina cind se moaie bine, adaugind cite putina zeama de la marinare sau apa simpla, ca sa nu se arda ceapa. Carnea se poate fierbe in oala sub presiune. Ceapa se caleste direct in oala, impreuna cu carnea, timp de 3 min., amestecindu-se, ca sa se prajeasca putin la suprafata; apoi, se toarna 500 ml de apa si carnea se lasa sa fiarba la foc, mic, ca sa nu scada apa. Dupa ce a fiert carnea, faina se freaca cu sucul de rosii, turnat cite putin de la inceput, ca sa nu sa se formeze cocoloase si apoi se desarta in cratita si se amesteca cu sosul; se adauga vinul si apa sau zeama de la marinare, daca aceasta nu este prea acra, foaia de dafin, mustarul, feliile de lamiie, cimbrul si maslinele nedesarate. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa cca 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se formeze sosul. Acesta se mai subtiaza, daca este nevoie, deoarece servindu-se rece, se mai ingrasa, fiind cu faina. Cind este gata, i se potriveste gustul cu sare si, dupa dorinta, se acreste cu zeama de lamiie. Se serveste ca fel intii.


Iepure cu ceapa


rosii, ceapa, piper, cimbrul, usturoiul, cuptor, suc rosii, cutit, vinul, preparare vin, suc de ceapa, iepure cuptor, carnea, catei, suc de ceapa preparare
Ingrediente: 750-1 kg carne, 300-400 g ceapa, 100 ml untdelemn, 200 ml suc de rosii, 100 ml vin, 4-5 felii de lamiie, o ramura de cimbru, o foaie de dafin, cate un varf de cutit de piper si ienibahar, usturoi (3-4 catei), sare. Preparare: Carnea, taiata in bucati de marime mijlocie, se pune intr-o cratita de la suprafata, se presara, apoi cu 1/2 lingurita cu sare, se adauga 3-4 linguri cu zeama de la marinare sau apa simpla si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic, sau se introduce, tot acoperita la cuptor, unde se lasa circa o ora, pina cind se moaie pe jumatate, adaugind pe parcurs apa ca sa nu se arda sosul.Dupa aceea, se pune ceapa taiata in felii subtiri care se amesteca cu carnea si se lasa sa fiarba 10 minute, acoperite pina cind se moaie putin ceapa.Se adauga apoi sucul de rosii, vinul, feliile de lamiie, foaia de dafin, cimbrul, condimentele si circa 200 ml apa.Carnea se fierbe in continuare, acoperita, completind mereu cu apa cit este necesar, ca sa nu scada lichidul si sa se arda ceapa si amestecind mai des, pina cind se moaie carnea si ceapa.Ceapa nu trebuie sa se terciuiasca, numai sa se moaie; daca, pe parcurs, se arde intr-o parte, nu se mai pune apa, ci se schimba imediat mincarea in alta cratita, altfel ceapa va deveni maronie si mincarea va capata un gust amar.Cind toate sint fierte , ceapa trebuie sa fie ca un sos mai gros.Se adauga usturoiul taiat marunt (facultativ), se sareaza si se acreste, dupa gust si se lasa la cuptor inca 10 minute, ca sa se ridice untdelemnul.Se serveste rece ca fel intii.


Friptura de iepure


1
ceapa, patrunjel, friptura de iepure, sarea, friptura iepure, piper, cimbrul, usturoiul, carne de porc, friptura, friptura porc, porc, vin alb, friptura de porc, vinul

1 spinare de iepure sau pulpele din spate
cca. 100 g grasime de porc sau 100 ml. untdelemn
50-100 ml vin alb
3-5 catei de usturoi
1 ramura de cimbru
1 virf de lingurita piper
1 lingurita rasa de sare

Carnea, curatata de pielite, se aseaza intr-o tava sau cratita potrivita cu marimea ei, pe un rind de rondele de morcov, patrunjel, telina si ceapa, taiate de 1 cm grosime, se unge bine cu grasimea sau untdelemnul si se presara cu piperul macinat. In cratita se pun 4-5 linguri cu apa, sarea , cimbrul, o foaie de dafin, apoi aceasta se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, ca sa se friga carnea in vaporii formati. Se intoarce din cind in cind, se stropeste intotdeauna cu sosul din cratita care se completeaza cu apa, cind scade ca sa nu se arda zarzavatul, pina ce acesta se moaie; apoi se adauga vinul sau zeama de la marinare, cind scade lichidul. Durata de frigere variaza intre 1,5-2 ore sau mai mult, dupa cit de batrin este animalul. Cind furculita intra cu usurinta in carne, pina la mijloc, inseamna ca aceasta este gata; daca nu s-a rumenit suficient, se lasa putin descoperita, ca sa se rumeneasca pe toate partile, dupa gust. Cind este gata, in sos se pune usturoiul taiat in felii si cu acesta se stropeste friptura care, de altfel, se aromeaza mai intens decit daca s-ar impana cu usturoi. Se serveste cu sote de sfecla sau de legume, cu piure de cartofi, garnitura de orez etc. Friptura se serveste si rece.

2
1,5 kg carne de iepure (de preferat pulpele), 100 gr slanina afumata, 20 gr usturoi, 20 gr sare, 100 ml ulei, 50 gr unt, 250 ml otet, 10 gr foi de dafin, 10 gr piper boabe, 7 gr piper macinat, 7 gr enibahar macinat, 250 ml vin rosu.
1. Se spala carnea , se pune in otet , piper boabe , foi de dafin si se lasa la rece 24-30 ore.
2. Dupa marinare se zvanta bine cu un prosop de bucatarie sau cu o bucata de tifon. Se impaneaza cu bucatele mici de slanina de cca 3 cm lungime care se introduc cu ajutorul unui varf ascutit de cutit. Bucatelele de slanina , inainte de a fi introduse , se tavalesc prin piper , enibahar , ambele macinate.
3. Astfel pregatita , carnea se pune intr-o tava , impreuna cu apa , ulei , unt si vin . In timpul cat se frige , se unge cu sosul lasat.
4. Se serveste calda , taiata felii(2-3 felii la portie) cu garnitura de cartofi facuti piure si sosul deasupra si cu castraveciori murati. Se poate servi servi si rece cu garnitura de cartofi prajiti .
5. Ca bautura se recomanda vinul rosu.


Iepure la cuptor

1
carne de iepure(vanat), kaizer 200gr, slaninuta 150gr, usturoi, o ceapa, morcov 2 buc
sare piper, 250 ml vin roziu, o cescuta de ulei.

Daca iepurele este tanar(ca al meu)nu se mai tine in bait...asa ca dupa ce l-am spalat bine l-am impanat cu fasii de slaninuta ,kaizer si usturoi.Apoi l-am sarat si piperat dupa gust dupa care l-am asezat in tava in care am pus ulei(o cescuta) vinul , cam doua cani de apa,ceapa taiata in doua si morcovii si ei taiati mare.Am acoprit tava cu folie de aluminiu si am tinut la cuptor pana ce a scazut aproape toata zeama .Dupa care am indepartat folia si am lasat sa se rumeneasca carnea.
Acesta friptura am servit-o alaturi de piure de cartofi si gogosari in otet.
Pofta buna!


2

1/2 kg carne de iepure,3 cepe,sare,1 capatana usturoi,300 g slanina,piper,1 lamaie,2 foi de dafin,200 ml ulei,200 ml vin rosu.

Carnea de iepure ,fara sa se spele de sange,se pune intr-un vas mare,se acopera cu foi de ceapa alba si se sareaza.Dupa cateva ore se intoarce pe partea cealalta.Dupa 12 ore se ia ceapa,se impaneaza cu usturoi si slanina,se pune in tava se presara piper pisat sau boabe,felii de lamaie,sare si foi de dafin,se toarna ulei si vin rosu.Se acopera si se pune la cuptor.Se unge din cand in cand cu sos pana cand carnea se desprinde usor de pe os.

Iepure la cuptor cu sos de bere

Este reteta mea preferata in ceea ce priveste friptura de iepure preparata la cuptor. Am tot adaptat diverse retete si sunt gata sa va impartasesc aceasta minunata reteta incercata si verificata.
Avem nevoie de : un kilogram pe carne de iepure portionat in bucati potrivite ca marime, un morcov,o jumatate de praz, cateva tomate cerise, 2-3 bucati de ceapa mica, o jumatate de ardei, 2-3 catei de usturoi ( la capitolul legume puteti sa inlocuiti sau sa adaugati ce preferati ) sare, piper, un fir de rozmarin si unul de cimbru, 300 ml bere blonda, 2 linguri de faina, 2 linguri ulei de masline.
Ca si garnitura la aceasta friptura eu am facut de aceasta data cartofi intregi fierti 10 minute si apoi pusi la cuptor cu condimente si stropiti cu ulei de masline pentru inca 30 de minute pana prind o crusta aurie.
Preparare : pregatim bucatile de carne de iepure le condimentam cu sare, piper, putina boia si ierburi aromate ( eu am folosit rozmarin si 2 frunze de salvie maruntite fin ) si le ungem cu ulei de masline si le lasam la frigider pentru o ora :


Iepure impanat, la cuptor

1 iepure, usturoi, sunculita afumata, cimbru, sare si piper.
Iepurele se impaneaza cu bucati de usturoi si sunculita si se presara cimbru, piper si sare deasupra. Astfel pregatit, se lasa la fezandat 1-2 zile. Se pune in tava, se stopeste cu ulei sau grasime si se baga in cuptorul incins, apoi dupa 15 min se reduce la foc mic cuptorul. Tot timpul prajirii, tava va fi acoperita cu o bucata de hirtie. Cind este aproape gata, se pune 1 pahar cu vin rosu si se mai lasa 15 min. Se serveste cu mamaliguta calda si un pahar de vin bunTimp de preparare: 120 Min


Friptura de iepure inabusita


Pentru 10 kg carne de iepure: 50 g usturoi, 500 g slanina, 100 ml ulei, 400 ml vin rosu, 4 foi de dafin, sare, piper, dupa gust.
Vanatul trebuie lasat citeva zile la fezandat pentru fragezire. In cazul in care vanatul este tanar, se pune la fezandat numai 2-3 ore.

Carnea se curata, se sterge (nu se spala) şi se transeaza in bucati, dupa cum urmeaza: pentru friptura - pulpele si muschii spatelui, pentru mincare - pulpele din fata (spete). Pasarile salbatice mari: rata, gisca, cocorul, lisita; se taie in sferturi.

Se sareaza vinatul, se pune intr-un vas si se adauga toate componentele (ceapa curatata si taiata inele, teilna curatata, spalata si taiata felii subtiri. Se amesteca toate componentele cu carnea, se acopera si se lasa la marinat 2-3 ore, la loc racoros sau se tine la frigider 2 - 3 zile, in functie de timpul pregatirii. Prin fezandare carnea de vinat devine mai frageda, capata un gust si un miros mai placut.

Cand se scoate din bait, se scurge de zeama care s-a format. Carnea pentru friptura se impaneaza cu slanina si cu catei de usturoi. Baitul se strecoara si se adauga in mincare, cu care se fierbe 5 - 6 minute, se condimenteaza cu piper si sare, apoi se pune intr-o cratita cu grasime si adaos de apa. Se acopera si se inabusa pana este bine patrunsa.

In timpul inabusirii se amesteca, si se mai adauga vinul, iar spre sfirsit zeama si toate componentele de la macerare, dupa care se mai fierbe 10-15 minute. Cand este gata, se pastreaza in vasul de inabusire pina la servire. Se portioneaza si se aşeaza pe un platou incalzit, insotita de diferite garnituri: orez, macaroane, galuste, piure de cartofi etc.
Sosul din tava se strecoara si se serveste separat in sosiere.


Friptura condimentata de iepure

Pulpe de iepure, ulei, sare, vin alb, piper, cimbru, morcovi, patrunjel radacina, ceapa, telina radacina, foi de dafin, usturoi
Carnea se asaza intr-o tava in care s-au adaugat rondelele de zarzavat, se unge cu ulei si se pipereza. Se adauga 50 ml de apa, sarea, cimbrul si foile de dafin. Se introduce la cuptor, la foc potrivit. Din cand in cand se stropeste cu jiul format, pana cand se inmoaie zarzavatul, dupa care se adauga vinul. Cand e gata, in sos se adauga usturoiul tocat marunt si cu aceastea se stropeste friptura.



Friptura de iepure

Pulpe de iepure, ulei, sare, vin alb, piper, cimbru, morcovi, patrunjel radacina, ceapa, telina radacina, foi de dafin, usturoi
Carnea se asaza intr-o tava in care s-au adaugat rondelele de zarzavat, se unge cu ulei si se pipereza. Se adauga 50 ml de apa, sarea, cimbrul si foile de dafin. Se introduce la cuptor, la foc potrivit. Din cand in cand se stropeste cu jiul format, pana cand se inmoaie zarzavatul, dupa care se adauga vinul. Cand e gata, in sos se adauga usturoiul tocat marunt si cu aceastea se stropeste friptura.



Iepure cu sos vanatoresc

1,5 kg iepure (pulpa si spinare), 2 linguri de ulei, 1 legatura de zarzavat pentru supa, 1 ceapa mare,
1 lingura de faina, 100 g slanina afumata, 100 ml smantana, 50 g zahar,
1 pahar vin rosu sec, 2 linguri de gem de coacaze sau de afine, sare, piper boabe, 3-4 foi de dafin, mustar;
1. Zarzavatul pentru supa se curata si se taie rondele, se acopera cu 100 ml. otet slab si cu apa pana la 1,5 litri, se condimenteaza cu sare, piper boabe si foi de dafin. Se adauga ceapa taiata rondele si se fierbe 10 minute.

2. Carnea de iepure se curata de pielite, apoi se asaza in tava, se toarna peste ea marinata fierbinte si se lasa la racit. Se pune la frigider cel putin 12 ore, iar carnea se intoarce din cand in cand.

3. Se scoate apoi carnea, se impaneaza cu slanina afumata si se frige in ulei pe toate partile. Zarzavatul se aseaza de jur imprejurul carnii si se fierbe inabusit, adaugand, de cate ori este necesar, marinata pana se inmoaie carnea.

4. Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu marinata, iar cand carnea este moale, se adauga si sosul de zahar. Se scoate carnea si se taie felii. In sosul din tava, se presara faina amestecata bine cu smantana,vinul, gemul de fructe si mustarul,pentru ca sosul sa fie picant. Se fierb impreuna pana se obtine un sos dens, pe care il punem in blender pentru a deveni ca o smantana nu prea groasa.

5. Carnea taiata felii se pune in sos si se lasa la fiert 3-4 minute. Se serveste cu crochete de cartofi, orez sau paste fainoase si un vin rosu sec.



Friptura de iepure sote vinatoresc

1/2 de iepure, 2 linguri ulei, 1/2 lingura faina, 50 g unt, 1 pahar cu vin alb, 3 cepe, 2 ciuperci, patrunjel verde, sare, piper, 2 bucati zahar
Se spala bine carnea si se sterge cu o cirpa curata, se taie bucati si se rumeneste in ulei amestecat cu unt. Se adauga ceapa taiata rondele, ciupercile taiate feliute si patrunjel tocat. Se lasa pe foc pina ce se ingalbeneste ceapa. Se presara faina. Se
pune sare si piper si se subtiaza cu vin si putina apa. Se acopera si se fierbe pina ce carnea s-a fragezit. Inainte de a servi friptura, se adauga la sos zaharul caramelizat si o bucatica de unt.


Pulpe de iepure cu usturoi

1,2kg.varza creata, 16 catei de usturoi, 4 pulpe mari de iepure, 4 lg.de ulei, 1foaie de dafin, 1lg. cimbrisor, 1lg. faina;
1.Varza creata se taie fideluta si se opareste in apa clocotita si sarata. Se scurge de apa.
2. Pulpele de iepure se sareaza si pipereaza, apoi se frig in ulei pina carnea se albeste. Se scot pulpele.In uleiul ramas se caleste usturoiul2min.,apoi se adauga varza creata si calim 2-3min.,sub capac.Peste varza se aseaza pulpele,foaia de dafin ,cimbrisorul si 2 dl.apa.Se fierbe25min., in cratita sub capac,pana carnea se patrunde.
3.Faina se amesteca cu putina apa si se ingroasa sosul din cratita.Servim preparatul cu un vin alb sec.


Ostropel de iepure


Partea din fata a iepurelui, 5 linguri ulei, 5 linguri otet, 2-3 cepe, patrunjel, foaie de dafin, cimbru, 100g slanina, ½ kg arpagic, 1 lingura faina, ½ l vin
rosu, ½ l bulion, ½ capatina usturoi, sare
Se rumeneste slanina taiata in bucati. Se scoate din cratita si se prajesc pe rind cepele taiate felii si bucatile de iepure, marinate mai inainte 2-3 ore in
ulei cu sare, ceapa, patrunjel si mirodenii. Cind carnea s-a rumenit usor, se presara faina si se subtiaza cu vin si bulion. Se adauga bucatile de slanina, ceapa si usturoiul, verdeata si zeama de la marinata. Se acopera si se fierbe incet 2 ½ ore. Dupa o ora se strecoara sosul, se adauga in sos arpagicul. Cind arpagicul a fiert se degreseaza sosul si se amesteca cu singe de iepure, apoi se mai fierbe inca 2 minute. Se toarna sosul peste bucatile de carne Se serveste inconjurat cu crutoane.



Iepure cu ciuperci

1 kg carne, 200 g slanina afumata, 25 fire arpagic, o lingura unt, 1/2 lingura faina, 2 pahare vin rosu, o ceasca zeama de la amrinata, 3-4 catei de usturoi, sare, piper, patrunjel, cimbru, 300 gr ciuperci
Se rumenesc, intr-o cratita cu o lingura de unt, 200 gr slanina sau costita afmata si vreo 25 fire arpagic. Cand s-au rumenit, se scot, iar in locul lor se pun bucatile de carne, scoase din marinata si bine scurse (marinata: apa amestecata cu vin, 2-3 linguri otet, 2-3 linguri untdelemn, felii de ceapa, morcov, telina, foi de dafin, cimbru, sare, piper - se lasa doua zile).
Se rumenesc bine pe toate partile, apoi se adauga 1/2 lingura faina. Se lasa sa se rumeneasca putin si faina se stinge cu zeama strecurata a marinatei si doua pahare de vin rosu. Se adauga cativa catei de usturoi striviti, sare, piper, patrunjel, cimbru. Se acopera si se lasa sa fiarba la foc domol, pana ce carnea este bine fiarta. Atunci se adauga costita si arpagicul, precum si 300 gr ciuperci inabusite in unt. Se mai fierbe totul impreuna, iar in momentul cand se serveste, se adauga ficatul iepurelui, tocat si amestecat cu sangele, pastrat. Se mai da un clocot impreuna si se serveste.
Timp de preparare: 120 Min



Iepure de casa marinat

Iepurele de casa sau salbatic se prepara la fel - se pune la marinat câteva ore. Cel tânar se poate prepara proaspat. Compozitia marinatei: 200 ml otet, 200 ml vin, 50 ml ulei, 1 capatâna de usturoi pisat, 1-2 foi de dafin, cimbru, felii de ceapa si de telina, boabe de piper si de enibahar

Iepurele se spala, se curata de pielite si de vine, se taie bucati, se amesteca cu ceapa si telina taiate subtiri. Se acopera cu otetul fierbinte si componentele de mai sus. Se poate tine si doua zile


Marinata (bait) pentru fezandare rapida

Pentru 10 kg carne de vinat: 800 g ceapa, 600 g telina, 3g piper pisat si piper boabe, enibahar, 10 foi de dafin, 3 fire cimbru, 300 ml vin negru, sare.
Vanatul trebuie lasat citeva zile la fezandat pentru fragezire. In cazul in care vinatuI este tinar, se pune la fezandat numai 2-3 ore. Carnea se curata, se sterge (nu se spala) şi se transeaza in bucati, dupa cum urmeaza: pentru friptura - pulpele si muschii spatelui, pentru mincare - pulpele din fata (spete). Pasarile salbatice mari: rata, gisca, cocorul, lisita; se taie in sferturi. Se sareaza vinatul, se pune intr-un vas si se adauga toate componentele (ceapa curatata si taiata inele, telina curatata, spalata si taiata felii subtiri). Se amesteca toate componentele cu carnea, se acopera. si se lasa la marinat 2-3 ore, la loc racoros sau se tine la frigider 2 - 3 zile, in functie de timpul pregatirii. Prin fezandare carnea de vinat devine mai frageda, capata un gust si un miros mai placut. Cind se scoate din bait, se scurge de zeama care s-a format. Carnea pentru friptura se impaneaza cu slanina si cu catei de usturoi. Baitul se strecoara si se adauga in mincare, cu care se fierbe 5 - 6 minute.


Marinata (bast) pentru fezandare de durata

Pentru 10 kg carne de vinat (iepure) 1 I vin rosu, 50 ml otet de vin, 1 I apa, 100 g ceapa, 100 g morcovi, 200 g telina, 50 g usturoi, 5-6 foi de dafin, cimbru, enibahar boabe, 2 g piper, sare, dupa gust.
Vinatul trebuie lasat citeva zile la fezandat pentru fragezire. In cazul in care vinatuI este tinar, se pune la fezandat numai 2-3 ore. Carnea se curata, se sterge (nu se spala) şi se transeaza in bucati, dupa cum urmeaza: pentru friptura - pulpele si muschii spatelui, pentru mincare - pulpele din fata (spete). Pasarile salbatice mari: rata, gisca, cocorul, lisita; se taie in sferturi. Se sareaza vinatul, se pune intr-un vas si se adauga toate componentele (ceapa curatata si taiata inele, telina curatata, spalata si taiata felii subtiri). Se amesteca toate componentele cu carnea, se acopera si se iasa la marinat 2-3 ore, la loc racoros sau se tine la frigider 2 - 3 zile, in functie de timpul pregatirii. Prin fezandare carnea de vinat devine mai frageda, capata un gust si un miros mai placut. Cand se scoate din bait, se scurge de zearna care s-a format. Carnea pentru friptura se impaneaza cu slanina si cu catei de usturoi. Baitul se strecoara si se adauga in mincare, cu care se fierbe 5 - 6 minute. Zarzavatul se curata, se spala, se taie in felii subtiri si se pune la fiert impreuna cu toate componentele. Se fierb acoperit 10 -15 minute, pe foc iute. Carnea de vinat se asaza intr-un vas smaltuit sau de inox, in care se toarna marinata calduta. Se pastreaza intr-un loc racoros, vasul fiind acoperit cu capac, 2 -3-4 zile, in functie de virsta si felul vinatului. In timpul fezandarii carnea se va intoarce cel putin o data pe zi.


Friptura italiana de iepure

Iepure, lamaie, oregano, patrunjel, usturoi
Am primit un iepuras proaspat si am cautat o reteta potrivita unui astfel de eveniment. Am gasit-o in Good Food si m-am pus de indata pe treaba.
Aveti nevoie de carne de iepure (stiati ca e cea mai sanatoasa carne? am aflat cu uimire ca nu contine deloc colesterol) pe care o ungeti cu putin ulei de masline si o condimentati cu 2-3 catei de usturoi taiati marunt, 1 lingurita de oregano, 4 linguri de patrunjel verde, sucul de la doua lamai si 300 ml de vin.
In reteta originala se recomanda si masline, dar eu am sarit peste acest aspect.
Se acopera si se da la cuptor. Eu l-am tinut destul de putin (un pic peste o jumatate de ora) pentru ca a fost carnea foarte frageda. Dar depinde ce iepure aveti.

L-am servit cu cartofi la cuptor. A fost o minunatie aromata :)

Si cu scuzele de rigoare pentru intarziere, va prezint si dragutul meu premiu primit de la Gustos.ro si Knorr :) A ajuns cu destule aventuri la mine, dar ma bucur ca a ajuns intreg dupa ce a trecut prin mainile celor de la Posta Romana. De fapt le datorez multumiri celor de la Gustos.ro care l-au ambalat cu multa grija ;)


Friptura de iepure cu morcov

500 gr carne iepure, 1 capatana usturoi, 1 morcov mare, 30 ml ulei, 100 ml apa, 1 lingurita piper, 1 lingurita piper alb, coriandru, 150 ml vin alb, 50 gr pasta tomate, sare
Carnea de iepure se dezoseaza, se condimenteaza si se pune la fiert in apa si ulei. Cand este aproape fiarta (timpul de fierbere depinde de varsta iepurelui) se adauga pasta de tomate, cateii de usturoi taiati in doua si morcovul feliat. Se lasa la fiert 10 minute apoi se adauga vinul. Se mai lasa inca 10 minute. Se serveste cald, iar ca garnitura recomand piure.


Friptura de iepure

1
Stiu, iepurele este delicios dar nu se prea gaseste la noi ... nu pot sa ma abtin sa nu pun aceasta reteta, poate o sa o incercati vreodata pentru ca este nemaipomenit de gustoasa si foarte simpla!
Avem nevoie de:
1 iepure ( materia de baza), 2-3 morcovi, 1 patrunjel, 3-4 cepe mai mici, 2 ardei kapia sau gogosari, 2 ardei iuti, 6-7 catei de usturoi, 1/2 pahar vin alb, 3-4 rosii mici sau de tip cherry
Pentru uns carnea:
rozmarin, putina salvie, cimbru, boia, piper, sare, 100 ml ulei de masline, 1/2 de lamaie stoarsa

Curatam legumele, le taiem bucati mai mari, ungem o tava cu putin ulei si le asezam amestecate .
Usturoiul nu l-am mai curatat , cateii i-am pus intregi , zdrobiti putin cu lama cutitului.
Iepurele il impartim in 6 bucati pe care le asezam peste legume.
Amestecam restul ingrendientelor si ungem carnea
Adaugam vinul si o jumatate de pahar de apa, punem o folie deasupra si coacem la foc mic 1 1/2 ora. Apoi luam folia si lasam sa se rumeneasca. Eu l-am servit cu catofi copti.


2
1,5kg iepure (spate, pulpe), 100ml ulei, 5 catei usturoi, 150ml vin, sare, piper, cimbru, 3 foi de dafin
Vezi cat de sanatoase sunt: Usturoiul, Mustarul, Condimente, Ghimbirul, Scortisoara, Busuiocul, Tarhonul, Dafinul

Iepurele taiat si portionat se cresteaza cate putin apoi se condimnteaza cu sare si piper si se pune la prajit in ulei incins.
Dupa ce s-a prajit se rastoarna cu tot cu uleiul in care a fiert in 3-4 cani de apa calda (cat sa acopere iepurele), daca vi se pare prea mult ulei nu-l rasturnati pe tot, si se lasa la fiert la foc mic. Se adauga sare, usturoiul taiat marunt, vinul, cimbrul si foile de dafin si se lasa la fiert cam 45min la foc mic-potrivit. Daca mai e nevoie mai completati cu apa, dar la sfarsit zeama sa fie cam la jumatate cat era la inceput.
Cand carnea s-a fragezit bine mai sarati daca e nevoi si serviti Friptura de iepure calda cu mujdei de usturoi si mamaliguta sau cu castraveti acri.
Timp de executie 2 ore





Iepure ca in andaluzia


Un iepure de casa, o capatana de usturoi, 100 g migdale, 1 pahar cu ulei de masline, o felie de paine, o lingurita cu cimbru, un varf de cutit cu sofran, o ceasca cu n alb sec, 2 lamai, coriandru, sare, piper

Taiati carnea de iepure in bucati potrite. intr-o tigaie puneti putin ulei de masline si lasati acolo sa se aureasca potrit cateii de usturoi, necuratati de coaja, apoi scoateti-i. in acelasi vas puneti restul de ulei, asezati felia de paine sa se rumeneasca usor pe ambele fete. Tocati frunzele de coriandru si puneti-le pentru cateva secunde in ulei. Sofranul si cimbrul legati-le in pungute de tifon curat.
Prajiti putin crocant bucatile de carne, asezati-le intr-o cratita, puneti apa cat sa le acopere si asezati cimbrul si sofranul (cu pungute).
Potriti de sare si de piper, lasati vasul pe foc domol sa clocoteasca incet timp de 45 de minute. Spre sfarsitul fierberii puneti zeama de lamaie si cand sosul este potrit de legat, preparatul este gata.
Aduceti friptura pe platou decorata cu felii subtiri de lamaie si insotita de sosul de preparare prezentat in sosiera speciala.




Iepure cu sos alb

1 iepure de casa, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. ceapa.
Iepurele de casa, bine spalat, se taie bucati, se aseaza in cratita, se toarna apa atit cit sa acopere carnea. Cind apa a inceput sa clocoteasca se ia spuma, se sareaza si se adauga morcovi, ceapa si patrunjel, 5-8 boabe de piper(sau o bucatica de ardei iute), foi de dafin (1-2 foi) si se fierbe in clocote mici timp de 40-60 minute. Carnea gata fiarta se scoate din cratita se asaza pe platou si se toarna deasupra un sos alb preparat cu zeama ramasa la fiertul carnii.
Ca garnitura se servesc cartofi fierti sau piure de cartofi, orez fiert cu unt. 1 ora, 15 min



Iepure taranesc

.
Bucatarie: mexicana
Grad de dificultate: usorCantitate: 4 portiiDurata: 2 ore si 00 minute

• 1 iepure semipreparat sau 4 pulpe de iepure (cca. 1,2 kg)
• 2 linguri otet
• sare
• piper negru macinat
• 2 cepe taiate rondele subtiri
• 1 lingura praf de achiote
• 1 portocala, zeama de la
• 2 lamai, zeama de la


Se uda bine o oala romana.
Iepurele se taie in 4-6 bucati. Se face o marinata din otet, sare si piper in care se pune carnea si se lasa sa stea o ora.
Praful de achiote se amesteca cu zeama de lamaie si portocale.
Jumatate din cantitatea de ceapa se pune pe fundul oalei. Carnea se asaza deasupra, se stropeste cu compozitia de suc de portocale si se acopera cu restul de ceapa.
Se acopera oala si se pune in cuptorul rece. Se incinge cuptorul pala la 200 grade C si se lasa oala intre o ora si un sfert, o ora si jumatate.



Iepure de casa dupa reteta taraneasca


1 1 iepure semipreparat sau , 4 pulpe de iepure (cea 1,2 kg), 2 lingura otet
sare, piper negru macinat, 2 cepe, 1 lingura praf de achiote, zeama de la 1 portocala , zeama de la 2 lamai.
Timp de preparare: cea 2 ore. Timp de marinat: cea 1 ore. Cca 550 kcal/portie
1. Se uda bine o oala romana (cucta).
2. Iepurele se taie in 4-6 bucati. Se face o marinata din otet, sare si piper si se pune carnea in aceasta intr-un castron mare si se lasa sa stea 1 ora.
3. Ceapa se taie in rondele subtiri. Praful de achiote se amesteca cu zeama de lamaie si portocale.
4. Jumatate din cantitatea de ceapa se pune pe fundul oalei. Carnea se aseaza deasupra, se stropeste cu compozitia de suc de portocale si se acopera cu restul de ceapa.
5. Se inchide oala, se pune in cuptorul rece si iepurele se coace la 200°C, 1 1/4 pana la 1 1/2 ore.
Se consuma cu tortillas.In acest mod au preparat si astecii iepurele. Ei gateau carnea pe pietre fierbinti in cuptor de „pamant".



Tocana tunisiana de iepure

Bucatarie: tunisiana Grad de dificultate: mediu Cantitate: 4 portii Durata: 1 ore si 45 minute

• 1 iepure
• 1 lingura tabil (vezi reteta la MIX-URI DE CONDIMENTE)
• 1 1/2 lingura ulei de masline
• 2 cepe medii tocate
• 20-30 de catei de usturoi tocati
• 2 rosii medii, curatate de coaja si zdrobite
• 2 1/2 linguri pasta de rosii
• 2 cartofi medii curatati si taiati felii foarte subtiri
• 500 ml ulei de gatit
• 2 lingurite otet rosu
• patrunjel tocat, pentru ornat

Se curata iepurele, se indeparteaza capul, iar restul se portioneaza (se taie in 8 bucati). Se asezoneaza cu sare, piper si putin tabil.
Se incinge ulei de gatit intr-o cratita si se pune carnea la prajit, amestecand, frecvent, pana se rumeneste.
Se scoate carnea din cratita si se adauga usturoiul, ceapa, rosiile si pasta de rosii impreuna cu 1/4 cana apa. Se aromatizeaza cu restul de tabil si se lasa sa fiarba incet, 2 minute.
Se readuc bucatile de iepure in cratita. Se adauga apa cat sa fie acoperite, se acopera cratita cu un capac si se fierb inabusit 30-45 de minute, functie de cat de mare este iepurele.
Se incinge ulei de gatit intr-o tigaie si se prajesc feliutele de cartofi. Se scot cu o spumiera si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Cand iepurele este gata, se adauga putin otet si se potriveste de sare si piper.
Se serveste tocana ornata cu patrunjel tocat, alaturi de chipsuri de cartofi.




Orez cu carne de pui si iepure (Paella Valenciana) - Bucataria Spaniola


Bucataria spaniola isi datoreaza faima unor mancaruri ca: paella, gazpacho, tortilla sau tapas. Reteta de Paella Valenciana este un fel de mancare clasic spaniol, provenind din frumoasa Valencia. Gatita deasupra unui foc de lemne, Paella cu orez de Albufera, se poate prepara in 2 variante: cu carne de pui si iepure (paella valenciana de pollo y conejo) sau cu legume, peste si fructe de mare (paella de marisco).
Paella cu fructe de mare nu e totusi specifica Valenciei, ci oraselor de pe malul Mediteranei. Pentru a obtine o paella reusita nu trebuie sa iti lipseasca dintre ingrediente orez de Albufera si sofran, fasole verde, carne de pui si de iepure, ulei, sare, boia de ardei dulce si rosii. Tava de metal este foarte importanta pentru obtinerea unei texturi potrivite.
• 550 g carne de pui
• 300 g carne de iepure
• 200 g orez
• 150 g fasole verde pastai
• 100 g fasole
• 2 - 3 lingurite suc de rosii
• 25 ml de ulei
• 400 ml apa
• 1 lingura de boia dulce de ardei
• piper, sare, sofran
1. Se clatesc boabele de fasole mari, albe, se lasa in apa rece 12 ore. Se fierb in aceeasi apa.
2. Carnea de pui si de iepure, fasolea verde se taie bucati.
3. Pe o tigaie mare se incinge ulei, apoi se frig bucatile de pui si de iepure pe toate partile. Se adauga fasolea verde si se prajeste 2 – 3 minute. Se adauga fasolea fiarta si sucul de rosii si apa. Orezul se toarna incet si se amesteca cu o lingura de lemn.
4. Se fierbe 15 minute la foc mare apoi se adauga boia, sare si se amesteca. Dupa ce ati adugat sofranul se mai lasa sa fiarba inca 5 minute la foc mic.
Aveti grija sa diluati sofranul in apa si apoi sa-l adaugati in mancare, altfel veti obtine un gust amar.
Se da jos de pe foc si se lasa 5 minute inainte de a o consuna, pe o tigaie imensa.




Rulada de iepure

4 portii . Timp de pregatire: 2 h
pentru sos
• supa de iepure (facuta din oasele de iepure, fierte intr-un litru de apa)
• 100 g ciuperci proaspete
• 100 g ceapa (tocata marunt)
• 20 g unt
• 40 g amidon diluat in apa
50 ml frisca lichida
• un iepure intreg (de casa sau vanat) dezosat si curatat, pentru umplutura
• 100 g ceapa rosie (tocata marunt)
• 100 g ciuperci proaspete (tocate marunt)
• 50 ml frisca lichida (smantana dulce Dorna)
• 2 oua, neseparate
• sare, piper dupa gust
1 folie aluminiu
pentru garnitura :
• 400 g radacina de pastarnac
• 2 dovlecei
• 400 g morcov
• 40 ml ulei
sare, dupa gust
De obicei carnea de vanat se lasa la marinat peste noapte. Puteti lasa iepurele la marinat in lapte sau in otet de vin cu boabe de piper verde.
Taiati pulpele iepurelui si puneti-le deoparte. Desfaceti carnea de pe oase, astfel incat sa ramana o singura bucata. Intindeti bucata de carne in forma de dreptunghi, adaugati umplutura (vezi reteta mai jos), rulati si impachetati intr-o folie de aluminiu. Bagati la cuptor si lasati timp de 25 minute.

Adaugati garnitura, preparata astfel: taiati legumele rondele si fierbeti-le (dovlecelul se fierbe separat). Prajiti pastarnacul in uleiul incins pana se rumeneste.

Mod de preparare umplutura:
Dati carnea scoasa de pe pulpe prin masina de tocat, impreuna cu ceapa si ciupercile. Adaugati frisca lichida, ouale, sarea si piperul si omogenizati amestecul.

Mod de preparare sos:
Fierbeti supa de iepure, lasand-o sa scada pana obtineti 350 ml lichid. Separat, caliti ciupercile si ceapa in unt si stingeti apoi cu supa. Mai fierbeti amestecul timp de 20 minute. Strecurati si adaugati frisca lichida si amidonul, pana rezulta o crema de consistenta potrivita



Ciorba de iepure


Este o ciorba foarte aromata si gustoasa, putin acrisoara excelenta pentru orice ocazie.
Avem nevoie de 1 kg de carne de iepure (eu am pus partea din fata a iepurelui, mai osoasa), un morcov mare dat pe razatoare, o ceapa, o jumatate de telina, un sfert de praz, o jumatate de ardei rosu mare taiat cubulete, 2 rosii decojite, 4-5 cartofi taiati cubulete , o crenguta de cimbru, 300 ml smantana, sare, piper, o lingura ulei de masline, leustean maruntit.
Pregatim carnea de iepure , taiata in bucati potrivite ca marime, spalate bine si uscate cu un tifon :
Separat curatam si pregatim legumele pe care le vom pune la fiert impreuna cu iepurele :
Intr-o lingura de ulei de masline calim pentru cateva minute bucatile de carne si legumele, apoi adaugam condimentele, 4 l de apa rece si o crenguta de cimbru si punem la fiert. Pentru aceasta operatiune au am folosit oala sub presiune si am lasat sa fiarba de cand am inchis supapa timp de 40 de minute. Dupa aceea am deschis oala si am adaugat cartofii taiati cubulete si rosiile decojite si am mai lasat sa fiarba normal, nu sub presiune timp de 15 minute. Telina fiarta bucati am facut-o cu robotul si am adaugat-o inapoi la fiert, da un plus de aroma si consistenta ciorbei. La sfarsit am adaugat 300 ml de smantana si am acrit-o cu putin Bors Magic dupa care am adaugat sarea si restul de verdeata.


Paella Valenciana

Paella este mancarea traditionala valenciana pe baza de orez cu rosii, usturoi sau ceapa, carne de pui sau iepure, toate acestea gatite intr-un recipient special (numit tot paella). Exista si variante cu fructe de mare sau vegetariene

Ingrediente (6 persoane):

- 5 linguri ulei de măsline
- 25 de grame de garrofón
- 1,4 litri de apă
- 50 de grame de fasole verde
- 50 de grame de alcachofas (carciofi in italiana)
- 0,5 de boia de ardei( o lingurita)
- 425 de grame de orez
- 150 de grame de pui
- 1 lingurita de şofran
- 3 inguri pasta de roşii
- 150 de grame de carne de iepure

Se incalzeste uleiul in tigaia speciala ( paella) pana cand incepe sa scoata fum, se adauga carnea de iepure si de pui bucatele pana cand se rumenesc(foc mediu).Apoi adaugam legumele tocate marunt care la randul lor se calesc cateva minute.Facem o gaura in mijlocul tigaii prajim usor pasta de rosii pana ce se inchide putin la culoare peste care adaugam boiaua cu grija sa nu se arda,se amesteca bine si se adauga apa pana la marginea tigaii.Se lasa la foc timp de 30 min. Saram dupa gust.Se adaugă orezul şi şofranul , având grijă să se împartă omogen în tigaie , şi lăsaţi-o să se fiarba la foc viu, până cand orezul este fiert si apa sa evaporat complet. Se lasă cinci minute, acoperit cu o pânză



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
flaviu 21 februarie 2011  
foarte tare retetele
Raportează
ovidiuoana70 23 ianuarie 2011  
BUNE RETETE
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.